Blaastest bij de fructose intolerantie

doorLindy van Arkel

Blaastest bij de fructose intolerantie

Hoe ging mijn blaastest bij de fructose intolerantie?

Met een H2 (waterstof) ademtest wordt getest of je een fructose intolerantie hebt.
Voor deze blaastest is het belangrijk dat je
– 5 dagen voor het onderzoek geen melk of zuivelproducten meer eet
– Op de dag van het onderzoek geen tanden poetst
– Dat je voor de blaastest nuchter bent: de avond voor het onderzoek vanaf 19.00 uur niet meer eten, vanaf 22.00 uur niks meer drinken

Vroeg in de ochtend kwam ik aan in het ziekenhuis. Lachend kwam ik daar binnen want fructose intolerantie, nee dat heb ik echt niet! In het ziekenhuis moest ik eerst blazen in een blaaspijpje met daaraan een meetapparaat. Eerst blaas je nuchter waar ik een waarde had van 11. Je nuttigt dan een drankje dat bestaat uit pure fructose. Hierna moet je om het half uur blazen (2 uur lang). Als je over de waarde van 40 komt kan je spreken van een intolerantie. Na 10 minuten begon mijn buik enorm te rommelen. Na 15 minuten moest ik al rennen naar het toilet want wat voelde ik me opeens slecht. Bij de eerste keer blazen scoorde ik meteen 41. Nou het is wel duidelijk dacht ik… Maar een half uur later zat ik opeens op de 146. De 3e keer blazen zat ik op 144, eindelijk dacht ik het zakt weer en ik heb het ergste gehad. Maar niets leek minder waar… Ik voelde me zo ontzettend slecht, ik kreeg helemaal niks meer mee in mijn omgeving. Ik had een ontzettend lieve verpleegster die voor mij meteen een kamer ging regelen in het ziekenhuis. Vanuit het ziekenhuisbed kon ik de laatste keer blazen: 169! Wat kan een mens zich slecht voelen, uiteindelijk naar huis waar ik mijn bed de rest van de dag niet meer heb verlaten. De mate van de score zegt niet altijd wat over de ernst van je intolerantie. Iemand die nog hoger scoorde kan mss meer verdragen dan ik en andersom. Wat wel fijn is is dat het is vastgesteld.
Hoe ging dit bij jullie?

Over de auteur

Lindy van Arkel administrator

Geef een reactie