Blog

doorLindy van Arkel Posted jul 5, 2020

Fructose en glucose

Suiker bestaat uit fructose en glucose. De opname van het lichaam heeft andere werkingen. Fructose gaat via je darmen naar je lever om het te verwerken. De glucose komt in je bloedbaan, waardoor je energie krijgt.

Bij mijn fructose intolerantie kan ik fructose niet verwerken, maar glucose wel. Zelf eet ik geen suiker want zelfs met 50% fructose krijg ik buikpijn en andere vervelende klachten. Wel eet ik gedroogde glucosesuiker. Ook lekker en fijn om mee te bakken! 🙂

doorLindy van Arkel Posted jun 21, 2020

Brein en darmen werken samen

Zoals ik al vaker heb geschreven in mijn blogs heeft je brein invloed op je darmen. Er zit zeker een verbinding tussen!

Vooral stress heeft er invloed op. Sinds ik ben gaan sporten merk ik ook dat het met mijn darmen veel beter gaat. Ik kan mezelf even laten gaan tijdens het boksen. Er komt dan letterlijk ruimte vrij in mijn hoofd, waardoor mijn darmen vaak ook rustiger zijn.

doorLindy van Arkel Posted jun 15, 2020

Hoe doe jij dat?

Zelf bak ik elke week iets lekkers, zodat ik een lekker tussendoortje heb. Hoe doen jullie dat? Bakken jullie ook veel zelf of kopen jullie iets wat je kan verdragen?

doorLindy van Arkel Posted jun 12, 2020

Boekje Disolut

Lintolerantie heeft niet stil gezeten! Disolut vroeg ons om een boekje voor en met hen te maken. Dat is gelukt! Er staan heerlijke zomerse recepten in. Ben je benieuwd hoe het eruit ziet? Check dan de Lintolerantie Instagram story!

doorLindy van Arkel Posted jun 5, 2020

Interview Lekker Gezond

Een aantal weken geleden werd ik gebeld. De mevrouw die mij belde wilde graag mensen interviewen die andere mensen inspireert. Toen wij ons kookboek uitbrachten heeft zij mij ook geïnterviewd. Toen dit over iemand moest gaan die andere inspireert moest zij weer aan mij denken. Dat is een compliment toch?! Nu is het zover, mijn interview staat in het tijdschrift Lekker Gezond 🙂
Het blijft gek om je eigen hoofd zo groot op een pagina te zien staan haha.

doorLindy van Arkel Posted mei 30, 2020

Luxe wafel

Kom je ook wel eens lang zo’n lekker wafelkraam? Alleen die geur al waar je van gaat watertanden… Je maag gaat al rammelen, maar je door moet lopen omdat je het niet kan verdragen. Daar heb ik altijd wel een oplossing voor: thuis gaan bakken! Chocolade au bain marie verwarmen, 1 aardbei snijden en hun daar is je luxe wafel. Geheel fructose- en lactosevrij en zooooo lekker!

doorLindy van Arkel Posted mei 24, 2020

Houd jij ook zo van chocolade?

Jullie kennen vast wel mijn havermout blauwe bessen recept… Die staat op mijn website voor degene die het recept nog niet kennen. Hier ga je werkelijk van watertanden zo lekker is het!
Ik zal je vertellen: ik heb het eens met chocolade geprobeerd… Dit is een ultieme smaaksensatie. Ook ONWIJS lekker! Wil je dit proberen? Gebruik dan de helft van de chocoladeglazuur, die staat in het Lintolerantie kookboek (pagina 99). Dit doe je er tussen ipv de jam en blauwe bessen.

doorLindy van Arkel Posted mei 17, 2020

Wie inspireert jou?

De eigenschappen: doorzetter en leergierig zijn passen 100% bij mij. Toen ik te horen kreeg dat ik een fructose- en lactose intolerant was, baalde ik als een stekker! Mijn moeder liet zien dat je alsnog heerlijke baksels en gerechten kon maken, maar dan fructose- en lactosevrij. Ik begon het in de keuken staan steeds meer als uitdaging te zien. Mijn moeder inspireerde mij om niet op te geven. Ook al mislukte er heel veel recepten in het begin, ik bleef doorzetten en ik wilde dat het uiteindelijk lukte! Ondertussen ben ik al een aantal jaar bekend met mijn intoleranties en draai ik mijn hand er niet meer voor om. Het is juist mijn favoriete hobby geworden en ik geniet enorm om met mijn moeder in de keuken te staan!

Wie inspireert jou?

doorLindy van Arkel Posted mei 14, 2020

Kruisbesmetting

Veel mensen vragen aan mij of ik met mijn intoleranties te maken heb met kruisbesmetting. Deze vraag snap ik nooit, met een gluten intolerantie heb je te maken met een kruisbesmetting. Met een lactose- en fructose intolerantie is dat niet zo. Natuurlijk hartstikke lief dat ze aan je denken en mee willen denken. Maar geen kruisbesmetting is in mijn ogen het ‘enige’ voordeel aan een lactose- en fructose intolerantie…

doorLindy van Arkel Posted mei 9, 2020

Rommelende buik

Toen ik in het ziekenhuis de blaastest van de fructose- en lactose had, begon mijn buik al binnen 10 minuten te rommelen. Toch ben ik nieuwsgierig waarom je buik überhaupt rommelt, want dit gebeurt niet alleen omdat je honger hebt. Je buik rommelt omdat je organen samen trekken om het eten te verwerken. Het eten wordt fijngemalen en komt binnen twee uur in je darmen terecht. Toch vraag ik me af, hoe komt het dan dat mijn buik binnen 10 minuten al rommelde? Dit komt doordat je buik iets niet kan verdragen, het is natuurlijk ook wel een overdosis met iets wat je niet kan verdragen… Dan kan het dus toch zijn dat je buik zo snel reageert.