Blog

doorLindy van Arkel Posted feb 11, 2018

Weekendje weg

Een heerlijk weekendje Rotterdam. In de Markthal zijn enorm veel tentjes met eten waar je met lactose en fructose intolerantie niet veel kan eten 🙊 Maar ik heb wel genoten van dragon fruit (en de groentechips voor thuis) 😍 Geen last gehad van buikpijn (of van muizen haha).

doorLindy van Arkel Posted feb 10, 2018

Uiteten

Tegenwoordig is uiteten erg lastig. Vaak is de lactose intolerantie bekend bij restaurants maar de fructose intolerantie niet. Laat ik nu ook nog eens houden van het culinaire, een klein beetje van vanalles, dat maakt het dus nog lastiger. Gister zijn we gaan eten bij Hoeve de Boogaard in Geijsteren. We hebben 8 heerlijke gangen gehad en wat het helemaal fantastisch maakte was dat ze ontzettend goed rekening hebben gehouden met mij en sterker nog: ik heb 2 toetjes gehad!! Dat is een unicum, ik raad Hoeve de Boogaard iedereen aan die een lactose en/of fructose intolerantie heeft! Een kleine impressie met deze 4 foto’s. #geenbuikpijn#geenklachten

 
doorLindy van Arkel Posted feb 9, 2018

Goede suiker

Wij dachten dat suiker van gedroogde glucosesiroop (getreidezucker) altijd hetzelfde is, suiker is tenslotte suiker nietwaar? Dus niet! Doordat de kosten van al het bakken (ivm uitproberen natuurlijk) nogal de spuigaten uitliep heb ik deze suiker in een grotere hoeveelheid in kunnen kopen. Na wat mislukkingen of minder goede resultaten met recepten die eigenlijk al uitontwikkeld waren bedacht ik me na enige tijd dat dit alleen de suiker kon zijn. Weer de vertrouwde Frusano suiker van gedroogde glucosesiroop (getreidezucker) gekocht (verkrijgbaar bij Fructoosje) en jawel hoor, resultaten zijn weer top!
Goed voorbeeld zijn de spritsen, de foto recentelijk geplaatst met het recept zijn met de andere suiker en bijgaande foto zijn versgebakken spritsen van vanmorgen en weer net zo goddelijk als altijd en veel mooier in vorm! Dus….. mijn goedbedoelde goedkoop was een enorme miskoop maar blij dat ik erachter ben! Zie de foto links hoe ze waren en rechts hoe ze nu zijn, ook wel een verschil te zien!

Links met de miskoop suiker en rechts is de Frusano suiker

 

doorLindy van Arkel Posted feb 8, 2018

Caramelsaus

Caramelsaus EN JA zelfs fructose en lactosevrij!!! 😍

doorLindy van Arkel Posted feb 7, 2018

Kindertraktaties

Vandaag hebben we een begin gemaakt aan de KINDERTRAKTATIES! We hopen dat we alle kindjes met een fructose en lactose intolerantie hier heel blij mee kunnen maken!! Vooral omdat ik met kindjes werk vind ik het fantastisch om hierover na te denken 😊 #cupcakes #rups

doorLindy van Arkel Posted feb 6, 2018

Puddingbroodjes

Iets wat ik enorm miste waren puddingbroodjes, wat zijn ze om te smullen!!! Recept 100 💪🏼

doorLindy van Arkel Posted feb 5, 2018

Spritsen

Het WINNENDE RECEPT is……. SPRITSEN!
Het recept is inmiddels helemaal naar onze zin, de spritsen zijn bros en knapperig en komen eng dicht in de buurt van de varianten met de ‘echte’ suiker. Enige waar niet aan te ontkomen is, is dat ze tijdens het bakken iets meer uitlopen dan de originele spritsen maar eigenlijk zien ze er nog steeds heel mooi uit. Ook leuk om ze in chocolade te dopen (en vooral heeeel lekker), lactose- en fructosevrij uiteraard!

Recept Sprits
voor ca. 18 stuks

Ingrediënten:

125 gram lactosevrije boter, op kamertemperatuur
100 gram suiker van gedroogde glucosesiroop (Fructoosje)
1 theelepel vanille-extract
150 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels lactosevrije melk
snuf zout
Eventueel chocola om te dopen (Fructoosje)

Roer de boter met een handmixer of een kitchenaid met vlinder op de laagste stand zacht en bijna wit. Dit duurt een paar minuten. Voeg de suiker, vanille-extract en zout toe en meng, nog steeds op de laagste stand, tot een mooi geheel. Voeg het bakmeel en de melk toe en meng dit er kort maar goed door. Doe het deeg over in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit nu zigzaggend twee lange repen van het deeg op de bakplaat. Mocht het deeg wat moeilijk te spuiten zijn leg het deeg dan heel kort, ca. 5 seconden, in de magnetron zodat je het deeg net wat makkelijk kunt spuiten.
Bak de sprits 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn en de randjes knapperig beginnen te worden. Zodra je ze uit de oven haalt direct met een scherp mes in repen snijden, als je te lang wacht is het niet meer snijdbaar. Laat ze afkoelen. Je kunt eventueel een deel van de sprits in de (getempereerde) chocolade dopen

 
doorLindy van Arkel Posted feb 4, 2018

Energie voor 10

Jaaaaaaaa sinds mijn intoleranties bekend zijn en ik mij aan mijn dieet houd, heb ik mijn energie terug!!! 2,5 jaar geleden begon ik met mijn opleiding SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlener) maar wat kostte school veel energie… In de trein terug naar huis viel ik al in slaap. Sinds het ongeluk moest ik alles plannen dus na school een avondje op stap gaan? Nee dat ging niet meer. Sinds mijn dieet heb ik geen hoofdpijn of migraineaanvallen meer maar wat ook fijn is, ik heb weer energie voor 10! Zo ben ik dit weekend weer gaan schaatsen en wat heb ik genoten!! Deel je ervaring, herken je dit?

doorLindy van Arkel Posted feb 3, 2018

Stemmen, welk koekjesrecept wint?

Dit weekend beginnen we goed… Heerlijk gebakken koekjes! Meest links havermoutpittenkoeken, in het midden zandkoekjes en aan de rechter zijde spritsen. WELK RECEPT zouden jullie willen? Zet de naam van het koekje als reactie hieronder. Bij 50 reacties geven wij het koekjesrecept (waar de meeste stemmen voor zijn) prijs! 🍪

 

doorLindy van Arkel Posted feb 2, 2018

Speculoos

Even wat anders op de boterham of cracker? Deze speculoos is echt heerlijk!! #Fantastischemama