Blog

doorLindy van Arkel Posted jan 22, 2018

Ontbijtkoek

ONTBIJTKOEK (of peperkoek) voor 1 stuk
OOK TE GEBRUIKEN BIJ HET ZUURVLEESRECEPT!

Ingrediënten

250 gram volkoren tarwemeel
7 gram bakpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel
2 theelepels gemalen nootmuskaat
snuf zout
200 ml lactosevrije melk
100 gram rijststroop
50 gram suiker uit gedroogde glucosesiroop
1 ei
2 theelepels cacaopoeder

Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Meng het meel met de bakpoeder, kaneelpoeder, kruidnagel, nootmuskaat en zout. Klop de melk met de rijststroop, suiker, ei en cacaopoeder met een garde egaal. Schenk dit bij het meelmengsel en klop met de garde tot een dun klontvrij beslag.
Vet een cakeblik (inhoud 1 liter) in en leg er een stuk bakpapier in. Schenk het beslag in het cakeblik en bak de ontbijtkoek 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een satéprikker in de koek, als deze er droog uitkomt is de koek gaar. Haal hem hierna uit het cakeblik en laat op een taartrooster afkoelen. De korst van de ontbijtkoek is wat krokanter dan bij gekochte ontbijtkoek. Maar na een halve dag is de korst zacht!

doorLindy van Arkel Posted jan 21, 2018

Receptenboek

Lintolerantie bestaat ook uit mijn lieve mama!! Mijn mama schrijft recepten voor in haar kookboeken en voor in tijdschriften. Nu fructose- en lactose intolerantie hier in huis een grote rol speelt hebben we samen ideeën. Waarbij zij de heerlijke recepten maakt en uitprobeert. Graag verklappen wij… Dat we volop in onze proefperiode zitten want al deze recepten willen wij gaan bundelen in een kookboek.
ZOUDEN JULLIE INTERESSE HEBBEN IN EEN KOOK/BAKBOEK MET FRUCTOSE- EN LACTOSEVRIJE RECEPTEN??
Denk hierbij aan zoet gebak, kindertraktaties, sauzen, soepen, hartige hapjes, avondmaaltijden, toetjes etc. voor een toegankelijke prijs. Ook staan wij open voor jullie suggesties en ideeën hierover dus laat ons het weten!
Natuurlijk blijven wij ook regelmatig recepten delen op Lintolerantie om jullie mee te laten genieten van onze recepten!

doorLindy van Arkel Posted jan 20, 2018

Poffertjes

Het weekend vieren met een smakelijk ontbijt! Eigen gebakken poffertjes met poedersuiker en rijststroop van Fructoosje. Er zou ook gedroogde glucosesuiker op kunnen (van Fructoosje). LET OP met het fruit, ik kan een handje blauwe bessen en aardbeien verdragen, dit zal niet voor iedereen zo zijn. Kijk goed welk fruit je kunt verdragen of doe het zonder fruit 🍓#lactosevrij#fructosevrij

Ingrediënten:

250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
Snuf zout
400 ml lactosevrije melk
2 eieren

Klop het beslag tot het klontvrij is en bakken die poffertjes! Wat gedroogde rijststroop erover, blauwe bessen en aardbeien (als je die kunt verdragen en anders weglaten of iets anders wat je wel kan verdragen) en smullen maar!

doorLindy van Arkel Posted jan 19, 2018

Slimpie

Voordat ik wist dat ik een fructose intolerantie had dronk ik altijd Karvan Cevitam ranja zodat het water een lekker smaakje had. Ondertussen weet ik dat ik dit niet meer kan verdragen en ben ik opzoek gegaan naar een vervanger. Op advies van de diëtiste drink ik af en toe Slimpie als vervanger omdat dit met een fructose intolerantie zou kunnen. Lees het artikel over Slimpie, wat vinden jullie hiervan?

doorLindy van Arkel Posted jan 18, 2018

Zuurvlees recept?

Volgens mij is iedereen heel nieuwsgierig naar het zuurvlees recept. En terecht, want wij kunnen jullie vertellen dat het heeeeerlijk is! Aangezien Lintolerantie kort bestaat en we nog meer mensen willen bereiken… Zou het heel tof zijn als iedereen dit bericht of mijn link van de blog deelt. Bij een bereik van 300 volgers, gaan wij het recept van het zuurvlees plaatsen! DELEN graag en het zuurvlees recept is voor jullie  

doorLindy van Arkel Posted jan 17, 2018

Zoete aardappel & wortels

Dit kan ik eten alsof het chips is, zo ontzettend lekker!! Gegrilde zoete aardappel en wortel (in verschillende kleuren).

doorLindy van Arkel Posted jan 16, 2018

Zuurvlees

Wat is het toch heerlijk om zuurvlees te eten met dit weer! Zuurvlees dat fructose- en lactosevrij is, weer zo’n recept waar je van kunt smullen MMM

doorLindy van Arkel Posted jan 15, 2018

Filmpje suiker is suiker

Suiker is suiker… Een heel leerzaam en interessant filmpje!

https://www.youtube.com/watch?v=PXA1yLTMeAY 

doorLindy van Arkel Posted jan 14, 2018

Recensie

Vandaag bestaat Lintolerantie alweer 2 weken! Graag horen we wat jullie vinden van Lintolerantie, geef uw mening bij de recensies die op de pagina Lintolerantie staat, ook kunt u een aantal sterren geven. Alvast bedankt!!

 

doorLindy van Arkel Posted jan 13, 2018

Donuts

Wij geven jullie het donutrecept prijs omdat Lindy vandaag jarig is!

In maar liefst 10 stappen laten wij jullie zien hoe donuts te bereiden zijn. Het donutsrecept en de topping is fructose en lactosevrij. Laat de donuts jullie smaken!!!

Donuts
voor ca. 15 stuks

Ingrediënten:
40 ml lauwwarm water
9 gram gedroogde gist
100 ml lauwwarme lactosevrije melk
75 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
50 gram lactosevrije boter, gesmolten
1 theelepel vanille-extract
2 eieren
snuf zout
400 gram bloem, gezeefd
zonnebloemolie (of frituurolie)

Doe het lauwwarme water in een kom en doe de gist erbij. Laat dit 5 minuten staan en voeg dan de lauwwarme melk, suiker, boter, vanille-extract, eieren, zout en bloem toe. Mix dit met een mixer met kneedhaken op de laagste stand 4-5 minuten tot een slap maar klontvrij deeg. Het deeg moet makkelijk van de rand loslaten. Doe het deeg over in een ingevette kom en laat het afgedekt met een theedoek 1 uur op een warme en tochtvrije plaats rijzen.

Bestrooi het aanrecht met bloem en leg het deeg erop. Bestrooi de bovenkant van het deeg ook met wat bloem en rol het met een deegroller uit tot een dikte van 1 cm. Bestrooi regelmatig met bloem om vastplakken aan het aanrecht of de deegroller te voorkomen. Steek met een steker met een doorsnede van ca. 8 cm rondjes uit het deeg. Steek uit het midden met een steker een gat van ca. 2 cm. Leg de donuts op een met bloem bestrooide ondergrond, dek ze af en laat ze rijzen tot ze dubbel zo dik zijn geworden.

Verhit de zonnebloemolie tot 170 ˚C en bak de donuts in kleine porties in 4-5 minuten gaar en goudbruin. Draai ze halverwege de baktijd een keer om. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en wat afkoelen. Dip ze direct met één kant in het glazuur (of andere topping) en laat ze helemaal afkoelen.

Tussen het rijzen door is er tijd om ‘glazuur’ te maken. Op de foto zie je 4 verschillende toppings maar er zijn er natuurlijk nog veel meer;
1. De donkerbruine laag is gesmolten lactose- en fructosevrije pure chocolade (#Fructoosje) met een klontje lactosevrije boter erdoor geroerd.
Je kunt de donut ook besmeren met hazelnootpasta. Deze hazelnootpasta kunt je lactose- en fructosevrij kopen bij #Fructoosje of je maakt hem zelf (dit recept komt ook in het boek dat uit gaat komen!!!).
2. De witgele strepen is witte chocolade (lactose- en fructosevrij verkrijgbaar bij #Fructoosje). Breek 50 gram witte chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie met een eetlepel rijststroop. Hierna overdoen in een klein spuitzakje (of snoepzakje of zipperzakje) en een klein puntje eraf knippen. Garneer de donuts ermee maar werk snel want de chocolade stijft snel weer op.
3. De roze laag is gemaakt van 50 gram suiker van gedroogde glucosesiroop en een heeeeel klein beetje water. Voeg telkens maar een theelepel water toe en roer heel goed door voor je weer wat water toevoegt. Kleur het glazuur met voedingskleurstof en bestrijk of dip de donuts met het glazuur.
4. De gepoederde donut is door suiker van gedroogde glucosesiroop gehusseld.