Voordat ik naar Rome ging stelde ik jullie min of meer deze vraag… Na mijn reis naar Rome heb ik dit lijstje compleet gemaakt. Zie de puntjes hieronder voor: hoe ga je op vakantie met intoleranties?:
Na deze puntjes ben je er helemaal klaar voor, fijne vakantie!
Nu ik terug ben uit Rome was het weer tijd om mijn koelkast te vullen. Vandaag ging ik mijn boodschappen bij de Kaufland in Duitsland doen. Mijn lekkere kaasjes en toetjes halen. Ik haal graag de chocoladepudding van LAC, LAC is een merk dat lactosevrij, fructosevrij en glutenvrij is. Tot mijn grote verbazing hadden ze nu ook andere smaken van de LAC toetjes zoals de vanille en citroen. Ik was zo blij als een kind in een snoepwinkel! Ik ga ze deze week gauw eens proeven…
Jeeeeej wat heb ik weer genoten van mijn energie in Rome! Om de stad Rome te bekijken moet je veel km maken, wij hebben gemiddeld 14 km per dag gelopen om de stad te ontdekken. 7 maanden geleden zou ik dat echt niet kunnen, daar had ik totaal geen energie voor. Ondanks mijn buikpijn na het eten in Rome kon ik echt genieten van deze mooie stad. Ik raad iedereen Rome aan!!
Koffie drinken? Nee daar ben ik niet zo van, cappuccino daarentegen vind ik heerlijk! Thuis drink ik cappuccino met lactosevrije melk, dit vind ik het lekkerst. Hier in Rome hebben ze geen lactosevrije melk maar wel (bijna) overal cappuccino met sojamelk. Dat vind ik geweldig he, vooral als ze de cappuccino zo mooi maken als op de foto. In Nederland hebben ze vaak geen sojamelk in eettentjes of zijn ze op één hand te tellen.
Elke keer na een cappuccino leek ik toch last te hebben van mijn buik. Ondertussen lig ik met buikpijn op bed in de hotelkamer en maar afvragen waar het vandaan komt… Ik eet hier voornamelijk pizza margherita omdat pasta en lasagna erg lastig zijn in ‘echte’ Italiaanse tentjes. Na wat onderzoek bevat pizzadeeg een beetje suiker en tot mijn grote verbazing zit er in sojamelk ook suiker! 1+1=2, ik weet waar mijn buikpijn vandaan komt…
In Nederland kan ik mij soms ontzettend verbazen dat mensen niet weten wat een fructose intolerantie is, ja de lactose intolerantie kent iedereen wel. Ondertussen weet ik dat ze in Duitsland al veel kennis hebben en je er ook veel producten kan kopen.
Nu ik in Rome ben waar we elke keer gaan uiteten is het zoeken op de kaart. Als je je intolerantie bespreekt kom je er bij veel restaurants achter dat ze wel degelijk bekend zijn met de fructose en lactose intolerantie. Bij de meeste restaurants denken ze dan ontzettend met je mee en dat is heel erg fijn! Gister at ik deze entrecote, verzekerd van geen buikpijn en genieten van de smaak.
Gisteravond zaten wij op een verwarmd terras in Rome, waar straatmuzikanten aan het spelen waren, mijn vriend en ik konden er volop van genieten. Ik bestelde een margherita pizza (dit vond ik de veiligste keus) waar ik later op de avond iets last van had… De pizza’s hier in Italië zijn zo lekker dus daar moet je ook wat voor over hebben vind ik dan. Hebben jullie nog tips wat ik in Italië kan eten zonder lactose en fructose? Ik heb namelijk gemerkt dat ze van heel zoet eten houden: gebak en nog eens gebak!
P.S. Wat een fantastisch mooie stad! 😍
Vandaag vloog ik naar het heerlijke Rome ✈ Voordat ik naar Rome vloog heb ik de laatste berichtjes op Lintolerantie beantwoord, neeeee niet alleen! Dit is mijn beste vriendinnetje die ik deze dagen heel even moet missen ♥ Deze dagen zal ik lekker over Rome blijven bloggen en vooral hoe dit gaat met het eten. Zelf ben ik ook erg benieuwd, ik houd jullie op de hoogte.
Veel liefs vanuit Rome
Gister heeft Lintolerantie een blog over spitskool erop gezet, waardoor we verder onderzoek zijn gaan doen. Dit is de verklaring die wij hebben:
Kool
Kool bevat naast fructose ook galacto-oligosachariden (galactanen) zoals raffinose en stachyose. Hierdoor worden koolsoorten vaak ook minder goed verdragen.
Kool bevat in rauwe vorm gemiddeld 0,071 gram sacharose (hiervan is 50% fructose) en 1,29 gram fructose. Na verhitting beval kool geen sacharose meer en is het fructoseaandeel gedaald naar 1,03 gram.
De hoeveelheiod fructose in rauwe kool kan voor sommige dus net een trigger zijn.
Broccoli
We hebben een nieuw onderzoek gevonden over broccoli (en broccolini). Deze is opnieuw getest waaruit blijkt dat de stengels helaas nog steeds hoog in fructose zitten. De zogenaamde roosjes zijn tot een flinke hand vol wel te verdragen voor fructose intoleranten.
Zie hier de link
Een (rauwe) spitskool salade met eigen gemaakte mayonaise, heerlijk vind ik dat! Echter voelde ik mij even na de salade niet zo lekker. De volgende dag heb ik enorm moeten overgeven, het eerste wat ik dacht was: alweer ziek? Het afgelopen schooljaar ben ik al 3 keer ziek geweest en voor mijn intoleranties was ik misschien 1 keer in de 5 jaar ziek. Later dacht ik aan de spitskoolsalade… Natuurlijk kan het zo zijn dat ik daar op gereageerd heb, bij te veel inname van fructose kan het zo zijn dat je zelfs moet overgeven. Geen rauwe spitskool meer voor mij want mijn buik rommelde enorm na het eten… Het gekke is dat ik wel tegen gebakken spitskool kan want dit heb ik vaker gegeten in bijvoorbeeld bami. Hoe reageren jullie op kool of spitskool?
Over een aantal dagen ga ik naar het heerlijke Rome. Ik vraag me af waar ik rekening mee moet houden of mee moet nemen, ik kon 3 dingen bedenken:
Wie kan mij aanvullen? Wat is jullie ervaring?
P.S. Deze foto maakte ik op vakantie toen ik nog niet bekend was met mijn intoleranties vandaar de wijn. Het beschrijft wel waar een vakantie om bekend staat: ENJOY