Glucosestroop is een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucoseoligomenen. Dit mengsel komt voornamelijk in droge poedervorm. Glucosestroop in poedervorm wordt ook wel maltodextrine genoemd. Wordt o.a. uit maïs of aardappelzetmeel gemaakt. Glucosestroop wordt verdragen door mensen met een fructose intolerantie.
Wij gebruiken dit het meest als zoetmaker in onze recepten, natuurlijk kan dit niet met alles. Verkrijgbaar bij Fructoosje!
Home made vanille vla! Met een beetje lactosevrije yoghurt heb je natuurlijk vanille-yoghurt vla. Een toetje waar je mij altijd voor wakker mag maken 😍 #fructosevrij #lactosevrij
Spaghetti van groente (wortel en courgette) met een heerlijke saus van (tomaat en kaas), een geslaagd avondmaal!!! Helaas kan niet iedereen met een fructose intolerantie tomaat verdragen. Ik kan een kleine hoeveelheid tomaat verdragen en gecombineerd met heerlijke kruiden, lactosevrije kaas en lactosevrije crème fraîche is dit een perfecte saus 😍
Ten eerste BEDANKT VOOR DIT FANTASTISCHE BEREIK, de 300 VOLGERS zijn een feit! Zoals beloofd het overheerlijke RECEPT VAN HET ZUURVLEES…
Heb je een fructose intolerantie let dan op het sirene teken 🚨 bij ontbijtkoek en lees goed de opmerking eronder.
Limburgs zuurvlees
voor 4 personen
Ingrediënten:
1 kg runderriblappen, in blokjes
50 gram lactosevrije boter
250 ml witte wijnazijn
150 ml water
5 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
4 kruidnagels
3 plakken ontbijtkoek 🚨, in blokjes
5 eetlepels rijststroop
1 flinke eetlepel suiker van gedroogde glucosesiroop
peper en zout
Bestrooi het vlees royaal met peper en zout en bak het in de boter rondom bruin. Schenk de witte wijnazijn en het water erbij en voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng dit aan de kook, leg het deksel op de pan en laat het vlees ca. 1 uur zachtjes sudderen.
Schep de ontbijtkoek, rijststroop en suiker bij het vlees. Doe het deksel op de pan en laat het vlees nog minstens 1½ uur, liefst nog 2 uur, zachtjes sudderen. Schep af en toe om en voeg eventueel een scheutje water toe. Lekker met friet en een salade.
🚨Ontbijtkoek uit de winkel bevat, zover wij hebben kunnen nakijken, suiker dus ook fructose. Afhankelijk van je intolerantie zou je de Zero varianten van ontbijtkoek wel kunnen verdragen (hier zit nog wel iets van fructose in) maar helaas is dat een kwestie van uitproberen. Zelf ontbijtkoek maken is de veiligste manier omdat je dan weet wat erin zit. Laten wij nou een heerlijk RECEPT HEBBEN VAN ONTBIJTKOEK, ZIE mijn volgende BLOG!
ONTBIJTKOEK (of peperkoek) voor 1 stuk
OOK TE GEBRUIKEN BIJ HET ZUURVLEESRECEPT!
Ingrediënten
250 gram volkoren tarwemeel
7 gram bakpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel
2 theelepels gemalen nootmuskaat
snuf zout
200 ml lactosevrije melk
100 gram rijststroop
50 gram suiker uit gedroogde glucosesiroop
1 ei
2 theelepels cacaopoeder
Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Meng het meel met de bakpoeder, kaneelpoeder, kruidnagel, nootmuskaat en zout. Klop de melk met de rijststroop, suiker, ei en cacaopoeder met een garde egaal. Schenk dit bij het meelmengsel en klop met de garde tot een dun klontvrij beslag.
Vet een cakeblik (inhoud 1 liter) in en leg er een stuk bakpapier in. Schenk het beslag in het cakeblik en bak de ontbijtkoek 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een satéprikker in de koek, als deze er droog uitkomt is de koek gaar. Haal hem hierna uit het cakeblik en laat op een taartrooster afkoelen. De korst van de ontbijtkoek is wat krokanter dan bij gekochte ontbijtkoek. Maar na een halve dag is de korst zacht!
Lintolerantie bestaat ook uit mijn lieve mama!! Mijn mama schrijft recepten voor in haar kookboeken en voor in tijdschriften. Nu fructose- en lactose intolerantie hier in huis een grote rol speelt hebben we samen ideeën. Waarbij zij de heerlijke recepten maakt en uitprobeert. Graag verklappen wij… Dat we volop in onze proefperiode zitten want al deze recepten willen wij gaan bundelen in een kookboek.
ZOUDEN JULLIE INTERESSE HEBBEN IN EEN KOOK/BAKBOEK MET FRUCTOSE- EN LACTOSEVRIJE RECEPTEN??
Denk hierbij aan zoet gebak, kindertraktaties, sauzen, soepen, hartige hapjes, avondmaaltijden, toetjes etc. voor een toegankelijke prijs. Ook staan wij open voor jullie suggesties en ideeën hierover dus laat ons het weten!
Natuurlijk blijven wij ook regelmatig recepten delen op Lintolerantie om jullie mee te laten genieten van onze recepten!
Het weekend vieren met een smakelijk ontbijt! Eigen gebakken poffertjes met poedersuiker en rijststroop van Fructoosje. Er zou ook gedroogde glucosesuiker op kunnen (van Fructoosje). LET OP met het fruit, ik kan een handje blauwe bessen en aardbeien verdragen, dit zal niet voor iedereen zo zijn. Kijk goed welk fruit je kunt verdragen of doe het zonder fruit 🍓#lactosevrij#fructosevrij
Ingrediënten:
250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
Snuf zout
400 ml lactosevrije melk
2 eieren
Klop het beslag tot het klontvrij is en bakken die poffertjes! Wat gedroogde rijststroop erover, blauwe bessen en aardbeien (als je die kunt verdragen en anders weglaten of iets anders wat je wel kan verdragen) en smullen maar!
Voordat ik wist dat ik een fructose intolerantie had dronk ik altijd Karvan Cevitam ranja zodat het water een lekker smaakje had. Ondertussen weet ik dat ik dit niet meer kan verdragen en ben ik opzoek gegaan naar een vervanger. Op advies van de diëtiste drink ik af en toe Slimpie als vervanger omdat dit met een fructose intolerantie zou kunnen. Lees het artikel over Slimpie, wat vinden jullie hiervan?
Volgens mij is iedereen heel nieuwsgierig naar het zuurvlees recept. En terecht, want wij kunnen jullie vertellen dat het heeeeerlijk is! Aangezien Lintolerantie kort bestaat en we nog meer mensen willen bereiken… Zou het heel tof zijn als iedereen dit bericht of mijn link van de blog deelt. Bij een bereik van 300 volgers, gaan wij het recept van het zuurvlees plaatsen! DELEN graag en het zuurvlees recept is voor jullie
Dit kan ik eten alsof het chips is, zo ontzettend lekker!! Gegrilde zoete aardappel en wortel (in verschillende kleuren).