Fructose intolerantie

Lindy Van ArkeldoorLindy van Arkel

Fructose intolerantie

Mijn blogs gaan over fructose- en lactose intolerantie, maar wat houdt dat in? Vandaag vertel ik wat meer over fructose intolerantie. Fructose intolerantie houdt in dat je lichaam fructose (fruitsuiker of vruchtensuiker) en daardoor ook enkele andere suikers niet kan verwerken. Over welke suikers spreken we dan: kristalsuiker (sacharose), zoetstoffen en alle ‘tolletjes’ (zoals sorbitol, mannitol etc.), agavestroop, dadelstroop, fructose-glucosestroop en honing. Dit zijn even de belangrijkste. Elk mens is uniek, de een kan meer fructose verdragen als de ander. Mocht je te veel fructose ingenomen hebben dan kunnen er klachten ontstaan. Helaas heb ik bij een kleine inname van suiker(s) al veel last van mijn fructose intolerantie. Naast veel fruitsoorten reageer ik bijvoorbeeld ook extreem op ui en prei, waarbij ik een opgeblazen buik en buikkrampen krijg en misselijkheid word. Ui bevat nl. veel fructanen/fructose net zoals andere groentesoorten zoals asperges, bloemkool. Fructose intolerantie beperkt zich dus niet alleen tot fruit, vergeet de groente niet.
Wat mag nog wel: dextrose, stevia, rijststroop, gedroogde glucosesuiker, glucose.

Over de auteur

Lindy Van Arkel

Lindy van Arkel administrator

    Geef een reactie