Citroen-meringue taart

Bereidingstijd: 30 minuten + 25 minuten oventijd + 30 minuten afkoeltijd

Voor de taartbodem heb je nodig:
250 gram bloem, gezeefd
100 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
100 gram lactosevrije boter, op kamertemperatuur en in stukjes
10 gram bakpoeder
50 ml lactosevrije melk, op kamertemperatuur
blindbakvulling of rijst

Voor ca. 500 ml lemon curd heb je nodig:
3 citroenen, schil geraspt en en de rest uitgeperst
200 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
150 gram lactosevrije boter, in blokjes
4 eieren, losgeklopt

Voor de topping:
3 eiwitten
175 gram suiker van gedroogde glucosesiroop

Extra nodig: vlaaivorm diameter 24 cm, blindbakvulling en crème brûléebrander

  1. Breng voor de lemon curd de citroenrasp, het citroensap, de suiker en de boter in een pannetje aan de kook en roer met een garde tot de suiker is opgelost. Laat 3 minuten onder af en toe roeren zachtjes koken.
  2. Klop de eieren erdoor en blijf roeren met een garde tot het begint te binden. Haal de pan van de warmtebron en laat de lemon curd helemaal afkoelen. Roer onder het afkoelen af en toe door.
  3. Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
  4. Kneed voor de taartbodem de bloem, de suiker, de boter, het bakpoeder en de melk tot een mooie deegbal. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken. Doe dan alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de keukenmachine draaien tot zich een mooie egale deegbal heeft gevormd. Dat duurt 1-2 minuten.
  5. Vet de vlaaivorm in en verdeel het deeg over de bodem en de randen van de vlaaivorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem, dek af met bakpapier en verdeel de blindbakvulling (of ongekookte rijst) erover. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven, neem hierna het bakpapier met de blindbakvulling eruit en bak nog 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Laat de bodem 15 minuten in de vorm afkoelen, neem hem uit de vorm en laat hem verder op een taartrooster afkoelen.
  7. Verdeel de lemon curd over de bodem en zet tot gebruik in de koelkast.
  8. Klop voor de topping de eiwitten met een handmixer of in de kitchenaid bijna stijf. Doe de suiker er in delen bij en voeg pas nieuwe suiker toe als de ander goed is opgenomen. Maak op deze manier de suiker op. De meringue is klaar als het eiwit stevige pieken geeft.
  9. Doe de meringue in een spuitzak met ronde spuitmond. Neem de taart uit de koelkast en spuit dikke toeven op de taart. Gebruik een crème brûléebrander om de meringue lichtbruin te branden.