Donuts

Download het recept

Voor ca. 15 stuks

Ingrediënten:
40 ml lauwwarm water
9 gram gedroogde gist
100 ml lauwwarme lactosevrije melk
75 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
50 gram lactosevrije boter, gesmolten
1 theelepel vanille-extract
2 eieren
snuf zout
400 gram bloem, gezeefd
zonnebloemolie (of frituurolie)

 

Doe het lauwwarme water in een kom en doe de gist erbij. Laat dit 5 minuten staan en voeg dan de lauwwarme melk, suiker, boter, vanille-extract, eieren, zout en bloem toe. Mix dit met een mixer met kneedhaken op de laagste stand 4-5 minuten tot een slap maar klontvrij deeg. Het deeg moet makkelijk van de rand loslaten. Doe het deeg over in een ingevette kom en laat het afgedekt met een theedoek 1 uur op een warme en tochtvrije plaats rijzen.

Bestrooi het aanrecht met bloem en leg het deeg erop. Bestrooi de bovenkant van het deeg ook met wat bloem en rol het met een deegroller uit tot een dikte van 1 cm. Bestrooi regelmatig met bloem om vastplakken aan het aanrecht of de deegroller te voorkomen. Steek met een steker met een doorsnede van ca. 8 cm rondjes uit het deeg. Steek uit het midden met een steker een gat van ca. 2 cm. Leg de donuts op een met bloem bestrooide ondergrond, dek ze af en laat ze rijzen tot ze dubbel zo dik zijn geworden.

Verhit de zonnebloemolie tot 170 ˚C en bak de donuts in kleine porties in 4-5 minuten gaar en goudbruin. Draai ze halverwege de baktijd een keer om. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en wat afkoelen. Dip ze direct met één kant in het glazuur (of andere topping) en laat ze helemaal afkoelen.

Tussen het rijzen door is er tijd om ‘glazuur’ te maken. Op de foto zie je 4 verschillende toppings maar er zijn er natuurlijk nog veel meer;

  1. De donkerbruine laag is gesmolten lactose- en fructosevrije pure chocolade (Fructoosje) met een klontje lactosevrije boter erdoor geroerd.

Je kunt de donut ook besmeren met hazelnootpasta. Deze hazelnootpasta kunt je lactose- en fructosevrij kopen bij Fructoosje of je maakt hem zelf (dit recept komt ook in het boek dat uit gaat komen!!!).

  1. De witgele strepen is witte chocolade (lactose- en fructosevrij verkrijgbaar bij Fructoosje). Breek 50 gram witte chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie met een eetlepel rijststroop. Hierna overdoen in een klein spuitzakje (of snoepzakje of zipperzakje) en een klein puntje eraf knippen. Garneer de donuts ermee maar werk snel want de chocolade stijft snel weer op.
  2. De roze laag is gemaakt van 50 gram suiker van gedroogde glucosesiroop en een heeeeel klein beetje water. Voeg telkens maar een theelepel water toe en roer heel goed door voor je weer wat water toevoegt. Kleur het glazuur met voedingskleurstof en bestrijk of dip de donuts met het glazuur.
  3. De gepoederde donut is door suiker van gedroogde glucosesiroop gehusseld.